Visszaélések

Visszaélések

Elkeserítő, ami sokszor a sminkes szakmán belül megy. Eljött az ideje, hogy írjak arról, hogyan élnek vissza iskolák, sminkesek mások munkáival. Ahhoz már kezdek hozzá szokni, hogy más sminkesek használják fel munkáimat referencia anyagnak (hozzá teszem, nem lehet hozzá szokni), de azért érnek még meglepetések. Találkoztam már munkámmal mások weboldalán, mások facebook-os adatlapján a ’ sminkes munkáim’ albumban, iwiw-en ’porfi sminkes’-ként reklámozta velük magát az illető, viszont láttam már szórólapon, expressz hirdetésben, és minden egyes ilyen esetben a sminkes az én munkáimmal reklámozta a szolgáltatását. Csak számomra az furcsa, hogy miért reklámozza valaki magát más munkáival?? Valamint azt gondolja, hogy akié a sminkes fotó, soha nem fogja megtalálni adott „képlopást”? Milyen szakember lehet az olyan, akinek más munkáira van szüksége ahhoz, hogy eladja szolgáltatásit?! Nem olyan régen már nem csak a képeimmel éltek vissza, hanem a honlapomra feltöltött írásaimat is felhasználták. Mindezt, egy magát professzionálisnak nevező sminkiskola tette. Online tananyagként az én honlapomról lementett szakmai, és saját tapasztalatimat leíró kevésbé szakmai cikkeket, egy Word dokumentumba bemásolva küldték diákjaiknak, mint elméleti anyagot. Képeimmel együtt, úgy ahogy volt, minden változtatás nélkül. Egy mondatot töröltek ki a cikkek alól, mégpedig azt, hogy én készítettem, és hogy a cikkek szerzői jogvédelem alatt állnak. Az iskola egy volt diákja által jutott tudomásomra ez a visszaélés.
Tanulóm, Julcsi is megtapasztalhatta már a sminkes szakma „árnyoldalát”. Nem olyan régen, képpel nevezett egy külföldi versenyre. Julcsi facebookra feltöltötte munkáját, mindössze 1 napra, miután már a nevezési határidő lejárt. Sajnos nem kellett volna, ugyanis ugyan erre a versenyre tanuló kategóriában a versenynevezés, mint utóbb kiderült, akkor még nem járt le. Egy szakmai lap egy cikkéből vettünk tudomást arról, hogy egy tanuló versenyző Julcsi sminkjét egy az egyben lemásolva, kijutott a versenyre. Hogy bizonyítható ilyenkor, hogy a smink kinek az ötlete? Szinte már nem lehet azt sem felhasználni, amit az ember maga talál ki, és valósít meg, mert ha más lemásolja, honnan lehet tudni, ki ihlette meg, ki valósította meg előbb?! Nem csak képeket „lopnak” hanem ötletet is. Tegnap szintén Julcsi talált egy sminktanfolyam hirdetést, melyben egy sminkiskola az ő egy versenysminkjével reklámozta egyik sminktanfolyamát. Próbál az ember egyedit alkotni, más lenni, mint a többi sminkes, de úgy nehéz, ha folyamatosan koppintják az ötleteit, felhasználják a munkáit, cikkeit, mindent, amitől egy kicsit is egyedi lenne az ember. Még a másik honlapomon található „menyasszonyi csomagjaimat” is viszont láttam már. Elszomorító.

A cikkek szerzői jogvédelem alatt állnak! Felhasználásuk kizárólag a tulajdonos hozzájárulásával engedélyezett forrás megjelölésével!

Hagyj üzenetet

Powered by WordPress | Best Cell Phone Plans | Thanks to Online Checking Account, High Yield Savings Account and CD Interest Rates