OKJ, Felnőttképzés, Akkreditált képzés?

OKJ, Felnőttképzés, Akkreditált képzés?

Sokan nem tudják mi is a különbség a megnevezések között. Jó-párszor már cikkeztem ezzel a témával kapcsolatban, de még mindig úgy érzem, hogy van róla mit írni! A sminkes szakma NINCS elismerve Magyarországon. Nincs belőle OKJ-s képzés, kizárólag okleveles felnőttképzés formájában lehet elvégezni, amit van olyan sminkiskola, aki akkreditáltat. Hogy mit is jelent az OKJ, a felnőttképzés és az akkreditáció, azt próbálom meg most nektek összeszedni.

Az “OKJ” Országos Képzési Jegyzéket jelent, vagyis egy OKJ-s képzés szakmai és vizsgakövetelményét (SZVK), központilag a minisztériumok határozzák meg. Jellemzője, hogy általában egy (új) szakma teljes körű elsajátítására alkalmazható képzés, több száz órás részvételt igényel, melynek minimum óraszámát határozzák meg az új OKJ szerint. Bizonyítványt ad a képzés elvégzéséről.
Az “Akkreditált” képzéseket több szervezet (pl. Felnőttképzési Akkreditációs Testület (FAT), NSZFI, Kamarák, Minisztériumok) is engedélyezi, ellenőrizheti. Az akkreditáció az adott képzés független szakemberek általi átvilágítását, szakértését jelenti, ahol a képzést megfeleltetik a témával kapcsolatos elvárásnak, melyet az akkreditáló szerv határoz meg. A programakkreditáció során a képzési programot, annak megvalósíthatóságát, pedagógiai követelményeknek való megfelelését vizsgálják. Összefoglalva egy minőségi megkülönböztetés a normál képzésektől.

Cikk forrás: google


A legtöbb sminkiskola vagy sminktanfolyam a Munkaügyi Központ által beregisztráltat és jóváhagyott, regisztrációs számmal rendelkező okleveles tanfolyamot tart. Az, hogy ezek közül van amelyik akkreditált, az annyit jelent, hogy egy független szerv is ellenőrzi, minősíti, és kap egy lajstromszámot, mely bizonyítja hogy akkreditált. Ettől a sminkes szakma még nem lesz OKJ-s. Sajnos nem lesz szakmaként kezelve.
Attól, hogy egy képzés nem akkreditált vagy nem OKJ-s, még nem következik ebből, hogy a minősége nem megfelelő. A kockázat ebben az esetben, hogy a minőségről független szerv nem gondoskodik illetve nem felügyeli. Viszont sokszor előfordul az is, hogy hiába akkreditált vagy OKJ-s a képzés, mégsem azt kapjuk, amire számítottunk.

A megfelelő sminktanfolyam kiválasztásánál még mindig azt javaslom mindenkinek, hogy mivel nincs elismerve mint szakma ( független attól, hogy akkreditált, vagy okleveles vagy bármilyen képzés) inkább a következők alapján érdemes dönteni:

  • ki az oktató, milyen szakmai eredményei, milyen referenciái vannak, olvastunk, hallottunk e már róla, első benyomás alapján szimpatikus e, tetszenek e a munkái,
  • érdemes rákérdezni mit tartalmaz az ár
  • az adott iskolában vagy tanfolyamon végzett tanulók munkáit ajánlatos megnézni
  • hány fővel indul a csoport ( sokszor az olcsóbb tanfolyamokon magas a résztvevők tétszáma, ezáltal nem elég hatékony, persze nincs garancia arra, hogy a méregdrága tanfolyammal elégedettek leszünk.)

És legyünk óvatosak, ne higgyünk el mindig mindent, ami ígérnek :)

Hagyj üzenetet

Powered by WordPress | Best Cell Phone Plans | Thanks to Online Checking Account, High Yield Savings Account and CD Interest Rates