A sminkes szakma

A sminkes szakma

Rengeteg levelet kapok a mindennapok során, különböző kérdésekkel a sminkes tanfolyamokról, sminkoktatással kapcsolatban, illetve magáról a sminkes szakmáról. Ezzel kapcsolatban szeretnék egy átfogó bejegyzést írni.

Mivel a sminkes szakma nincs elismerve Magyarországon, nincs OKJ-s képzés belőle, nincs központi vizsga, és fix követelmény rendszer, így elég vegyesek a sminkes képzések. Rengeteg sminkiskola és sminktanfolyam van, nehéz választani egy olyan embernek, aki most szeretné elkezdeni a sminkes szakmát, hogy hova is érdemes menni. Van aki az ár alapján választ, van aki amit éppen elsőnek megtalál, van aki ajánlás útján, és akadnak olyanok is természetesen, akik az alapján döntenek, mi tűnik a legmeggyőzőbbnek.

Sok olyan levelet kapok, hogy már elvégeztek egy iskolát, tanfolyamot, de nincsenek megelégedve az oktatás minőségével, és azzal a tudással, amit kaptak.

Sokan írják, hogy bánják, hogy nem néztek jobban utána, és kifizettek vagyonokat a nem minőségi oktatásra.  Én mindenkinek ajánlom, hogy mielőtt bárhova is beiratkozna, jól járjon utána annak, hogy hova jelentkezik, milyen sminkes tanfolyamok vannak, és mikor már kellően tájékozott, utána döntsön csak véglegesen. Személyes véleményem az, hogy minél kevesebben vannak egy adott oktatáson a sminkes tanulók, annál hatékonyabb. Ha iskolát választunk, érdemes utána nézni ki az oktató. Érdemes megnézni, hogy a sminkoktatónak milyen referenciái vannak, milyen képanyaggal rendelkezik, valamint a végzett tanulók munkáit.

Másik gyakran feltett kérdés az, hogy milyen végzettséget ad a tanfolyam, valamint a tanfolyam elvégzése után profi sminkes lesz e valaki, vagy akár sminkmester.

Mint már említettem, mivel a sminkes szakma nincs elismerve itthon, így nincs vizsga arra, hogy valaki X év után letegye a mester vizsgát, és sminkmesterré váljon, mint mondjuk a fodrász és a kozmetikus szakmában. Ezáltal Magyarországon az sminkmester, aki annak nevezi magát. Ugyan iskolák hirdetnek tanfolyamokat, úgy, hogy az lesz az oklevélen, hogy profi sminkes, de a személyes véleményem az, hogy nem egy papír miatt lesz valaki profi, hanem az évek alatt, a rutin megszerzésével. Ez azért is furcsa, mert van olyan képzés, ami 60 órás, és profi sminkes szerepel az oklevélen, és van képzés, ami 300 órás, és az van rá írva, hogy divatsminkes. Tehát én mindenkinek azt javaslom, hogy ne az alapján válasszon iskolát, hogy mi szerepel majd az oklevélen, mert ha valahol el akar helyezkedni mint sminkes, nem az oklevél fog számítani, hanem a referencia fotók.

Rengetegen érdeklődnek a felől, hogy milyen esélyekkel lehet elhelyezkedni a sminkes szakmában.

Vannak sminktanfolyamok, ahol nagyon csábítóan leírják, hogy a tanfolyam sikeres elvégzése után munka lehetőséget adnak a tanulóknak. Van olyan hely, ahol valóban előfordul, hogy bizonyos munkára küldik a tanulókat, de ha belegondolunk abba, hogy hányan végeznek adott tanfolyamon, logikus, hogy nem fognak mindenkinek sminkes munkát adni, van ahol pedig sajnos csak azért írják le, hogy oda csábítsák a tanulókat. Mivel egyre több a sminktanfolyam, és van ahol akár 20-an is vannak egy tanfolyamon, így elég sok sminkes végez évente. Elég elszántnak, kitartónak, kell lenni ahhoz, hogy valaki érvényesülni tudjon. Megfelelő tudással, szépérzékkel, bárkinek van esélye a szakmában, aki komolyan gondolja, és mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb legyen, annak nincs lehetetlen :)

6 Hozzászólás: “A sminkes szakma”

 1. Marofka Rita szerint:

  Kedves Dóra!

  Olvasgatva bejegyzésed, én is pont ebben a cipőben járok.
  Szeretném kitanulni a sminkes szakmát. Mivel nagyon lelkiismeretesen és jól akarom csinálni, hetek óta nézegetem a különböző honlapokat és lattolgatom, hogy hol mennyit kapok a pénzemért…. Persze nem akarok abba a hibába esni, hogy “kitanulom” kifizetek egy rakás pénzt megkapom az oklevelet és otthon rájövök, hogy máshoz is el kell mennem tanúlni….

  Nagyon tetszenek a munkáid. Ilyen változatos sminkeket nem hiszem, hogy láttam a rengeteg honlapon, amit végig böngésztem.
  Érdekelne az oktatásod. Az óraszámot és az időpontokat megírtad. Kérdésem a következő: – Oktatás helyszíne
  – Oktatás ára
  – Tudsz-e segíteni a kozmetikumok beszerzésében

  Várom választod!

  Üdv.: Rita

 2. Réti Dóra szerint:

  Kedves Rita!

  Köszönöm megkeresésed, a megadott e-mail címedre válaszoltam minden kérdésedre :)

  Dóri

 3. Nagy Eszter szerint:

  Kedves Dóra !

  Nagyon szeretek sminkelni,és a későbbiekben evvel (is) szeretnék foglalkozni. Már hónapok óta keresgélek smink “iskolákat”, de nem igazán tudok dönteni. Velem is szinte az van,mint az előttem szólóval.
  Gyönyörűek a munkáid !!! Nagyon tehetséges vagy !
  Érdekelnének engem is az óráid :-)
  Nekem is ezek lennének a kérdéseim ,hogy : hol van az oktatás? mennyibe kerül az oktatás ára?
  Előre is köszönöm.

  Üdv.: Eszter

 4. Réti Dóra szerint:

  Kedves Eszter!

  A megadott mail címedre részletes tájékoztatást küldtem a az általam tartott sminktanfolyamokról, továbbképzésekről. Ha érdekel, nálam hogyan zajlik a sminkoktatás, ha van kedved és időd, be tudsz jönni a sminkiskolába, és meglesheted nálam hogyan zajlanak a sminkórák :) Természetesen semmilyen kötelezettséggel nem jár, és ingyenes. Ezzel kapcsolatban nyugodtan keress telefonon a 70-318-7521-es számon, és tudunk egyeztetni időpontot. Dóri

 5. Varga Renáta szerint:

  Kedves Dóra! Írtam neked email-t! Válaszod előre is köszönöm!

 6. Réti Dóra szerint:

  Kedves érdeklődők!
  Köszönöm, a sok hozzászólást. :) Szeretnélek megkérni titeket, inkább a reti.dora@divatsmink.hu mail címen érdeklődjetek tanfolyamokkal kapcsolatban, mert itt sokszor a sok spam között elkeveredik a leveletek, és vagy egyáltalán nem tudok válaszolni, vagy csak késve. Köszönöm a megértéseteket :) Dóri

Hagyj üzenetet

Powered by WordPress | Best Cell Phone Plans | Thanks to Online Checking Account, High Yield Savings Account and CD Interest Rates